Despre Ikebana

ikeb1

Ikebana nu este o simpla decoratiune, este o arta. Ikebana nu este doar pentru Japonia, este pentru toata lumea.” (Sofu Teshigahara)
Ikebana este o arta straveche ce vizeaza aranjamentele florale, propunandu-si sa creeze o armonie intre flori si mediul inconjurator.
Ikebana s-a dezvoltat in Japonia de-a lungul a sapte secole si a fost dintotdeauna un domeniu rezervat barbatilor, femeile incepand sa practice aceasta arta doar de curand.
Termenul de Ikebana provine din japonezul “ikeru”, ce inseamna a aranja, si “hana”, ce inseamna floare.
Ikebana este o forma de arta, foarte sofisticata si frumoasa, ce pune accentul pe forma si echilibru, generand o stare meditativa si pasnica atat celui ce realizeaza aranjamentul cat si celui ce il contempla.
Ikebana inseamna un aranjament viu de plante. In mod general, termenul de Ikebana este folosit pentru orice tip de aranjament floral japonez. Totusi, Ikebana este arta aranjamentelor florale ce se ghideaza dupa foarte multe reguli. Nu are doar efecte artistice ci si o semnificatie puternic filosofica.

ikeb2

Cu ce se diferentiaza Ikebana fata de aranjamentele occidentale? Interesul pentru linie, atat de caracteristic tuturor artelor orientale, in schimbul aprecierii formei si culorii, este probabil cea mai frapanta trasatura ce diferentiaza aranjamentele florale japoneze de toate celelalte.
In timp ce aranjamentele occidentale cauta sa utilizeze cat mai multe flori, Ikebana recurge la foarte putine, cateodata un aranjament putand fi alcatuit chiar dintr-o singura planta.
Aranjamentele occidentale presupun multe straturi de flori, in timp ce ikebana cauta un echilibru intre materialul folosit in aranjament si elementele inconjuratoare.
Principii Ikebana
Principiile fundamentale Ikebana au la baza deviza “mai putin inseamna mai mult”. Consideratia cheie este folosirea a cat mai putine elemente cu scopul de a creea contururi elegante, ce scot in evidenta frumusetea aranjamentului.
Principiile de baza Ikebana indica trei linii principale: primara, secundara si de gradul al treilea. Linia primara este amplasata vertical in centru, grupul secundar este inclinat in
raport cu cel primar, iar cel de al treilea este inclinat fata de centru, in directia opusa. Aceste directii simbolizeaza Cerul, Omenirea si Pamantul.
Inaltimea “Omului” reprezinta ¾ din “Cer” (elementul cel mai inalt), iar “Pamantul” este ¾ din lungimea “Omului”. In functie de materialele folosite dimensiunile acestea se pot modifica. Dupa ce s-au fixat cele trei elemente de baza, se adauga tulpini de flori si crengi pentru a intregi aranjamentul. Muschi, radacini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit si flori, toate pot fi folosite in aranjamentele Ikebana.

ikeb31

Aranjamentul floral este intotdeauna in contrast cu fundalul, cu scopul de a creea un echilibru intre cele doua.
Aranjamentul trebuie sa fie admirat din toate unghiurile, asadar, acesta trebuie sa fie tridimensional.
La fel de importanta, precum interesul manifestat fata de perfectiunea liniara, este si doctrina naturalismului, accentul fiind pus pe intelegerea cresterii naturale a materialului folosit, si iubirea fata de natura, in toate etapele ei.
La fel ca si natura, ikebana este asimetric dar in echilibru. Principiul Yin/Yang este cel care domina; juxtapunerea constanta a puternicului si a celui slab, luminii si intunericului.
Forma imperfecta, neregularitatea si infatisarea simpla sunt regulile specifice acestui tip de aranjament.
Ikebana presupune o selectie a florilor in asa fel incat sa transimta semnificatii filosofie. De exemplu, o planta inflorita complet semnifica trecutul, una inflorita doar pe jumatate evoca prezentul, iar bobocul se refera la viitor.

Plantele specifice aranjamentelor Ikebana.

In aranjamentele de tip Ikebana se potrivesc foarte multe flori, precum trandafiri, crizanteme, irisi, lalele, floarea-soarelui, gladiole, margarete, crini si flori de pai.
Se pot fixa si frunze de feriga sau ramuri de stejar, salcie, liliac si alun.
Un efect deosebit vor avea ramurile inflorite de mar sau alti pomi fructiferi.
Pot fi folosite si plante exotice precum orhidee, croton, ficus, frunze de palmier sau gerbera.

Vasele

ikeb5 In ceea ce priveste vasele, acestea pot fi de orice tip, insa trebuie sa fie adanci de   cel putin 10 cm. Suporturile trebuie pastrate foarte curate, deoarece apa murdara reduce durata de viata a florilor. Maestrii Ikebana considera ca vasul este elementul central al creatiei. Trebuie sa consideri vasul drept un element sculptural suplimentar.
In fuctie de dimensiunile plantelor, vasele folosite in aranjamentele Ikebana pot fi inalte si subtiri, scurte, cu gura larga si ingusta, ori largi si joase. Materialele folosite pentru aceste vase pot fi sticla, ceramica, metalul, lemnul sau piatra.
In stilul Ikebana, vasele se schimba in functie de anotimp. Astfel, vara sunt indicate cosurile, toamna si primavara vasele de lut, in timp ce iarna se folosesc cele de metal.

Aranjamentul floral japonez, Ikebana, este la fel de simplu ca si interiorul specific acestei civilizatii. Chiar si o singura floare poate fi considerata simbol al adevarului universal, fiind un mijlocitor prin care oamenii se pot uni cu natura.
Pentru a ajunge un maestru al acestei arte, se considera ca trebuie sa o studiezi timp de cel putin 5 ani.

Idei culese din articolul d-nei Reka Rozsnyai

Leave a comment