Arta sub egida religiei

Arta-si-religieVrând să subliniez ideea că religia a manipulat şi încă încearcă să manipuleze masele de oameni vă voi arăta cum arta a fost în spatele promovării religiei de foarte multa vreme.

Papa Urban al VIII a promovat religia cu ajutorul lui Bernini care a făcut de la sculpturi la Basilici tot ce i-a stat în putinţă pentru a promova religia sub o formă de propagandă.

Cu toate că arta şi religia au o îndelungată istorie comună asocierea lor a dus, de-a lungul vremii la numeroase conflicte. Intervenţii artistice cu temă religioasă devin din ce în ce mai des pretexte culturale pentru înfruntari politice.

Dacă am merge mai departe, până în zilele noastre am observa următoarele lucruri: că arta a dus într-un fel la aşa-zisa defăimare a religiei, cu toate că nu a făcut decât să o umanizeze, să o scoată de sub cristatlul divinităţii intangibile. Cinematografia a refuzat filmul “Patimile lui Christos” afirmând că în scena în care Pilat din Pont se spală pe mâini şi lasă decizia condamnării lui Iisus pe seama iudeilor, care, prin vocea lui Caiafa, grăbesc moartea acestuia, a fost de natură să stârnească protestul Ligii americane împotriva defaimării, care a susţinut că “se doreşte aruncarea vinii crucificării asupra autorităţilor şi mulţimii evreieşti”.

Reclamele ce au utilizat simboluri religioase au fost într-un final acceptate. În Italia a fost reclama la crema de branză care „face Raiul mai plăcut”, fiind utilizată şi la noi, sau cea la ketchup-ul ce făcea Raiul şi Iadul un loc omenesc şi pământesc (ketchup Tomy). Cât despre Dumnezeu conectat la laptop şi utilizând Internetul pentru a raspunde mesajelor credincioşilor, el a devenit deja simpatic tuturor. Şi tot aşa o putem duce la infinit cu arta ce stă sub egida religiei şi totuşi acţionează şi de sine stătător, prin filme şi reclame ce umanizează religia.

Campania Stop îndoctrinării religioase în şcoli!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s